image_pdf

Oțelul continuă să fie cel mai important material în majoritatea ramurilor industriei în sens larg. Este un element indispensabil pe șantierul de construcții. Există multe tipuri de oțel, dar în cea mai mare parte, oțelul este compus din fier. Alegerea tipului potrivit de oțel reprezintă un element esențial în construcții. Totuși, doar selectarea unui anumit tip de oțel nu este suficientă pentru a-i îmbunătăți parametrii de durabilitate. Doar prin tratament termic este posibilă conferirea componentelor unor proprietăți adecvate. De ce este atât de important procesul de tratament termic al oțelului?

Procesul de tratament termic al oțelului – ce trebuie să știi?

O condiție esențială pentru înțelegerea corectă a tratamentului termic al materialelor este cunoașterea detaliată a diagrama fier – carbon. Pe o astfel de diagramă este clar vizibilă starea în care se află oțelul. Pe această bază, se poate determina structura legăturilor. Tratamentul termic al oțelului reprezintă un proces de încălzire și răcire a oțelului în scopul modificării proprietăților fizice ale acestui aliaj.

Aplicarea tratamentului termic permite modelarea oțelului conform așteptărilor și nevoilor. În acest sens, tratamentul termic oferă posibilități personalizate pentru utilizarea ulterioară a oțelului. Un tratament termic corect efectuat se caracterizează printr-un ciclu de variații ale temperaturii. Ciclul începe și se încheie la temperatura mediului ambiant. La final, în urma procesului de încălzire, menținere și răcire, se obține nivelul dorit de plasticitate al oțelului.

procesul de tratament termic al oțelului

Tratamentul termic al oțelului – utilizare

În general, tratamentul termic al oțelului are un scop comun, indiferent de metodologia utilizată. Totul se rezumă la obținerea plasticității dorite a materialului supus tratamentului. Astfel, oțelul trebuie profilat corespunzător în funcție de dimensiunea și forma specifică. Aplicarea tratamentului termic este larg răspândită în industrie. Procesele de tratament termic, cum ar fi de exemplu recoacerea sau călirea, reprezintă metode principale utilizate frecvent în sudură, siderurgie și producție.

Pe de altă parte, diferitele tipuri de tratamente termice sunt excelente și în cazul multor semifabricate. Prin urmare, tratamentul termic al oțelului este un proces multietapic, prin care se modifică structura aliajelor. Totuși, aplicarea tratamentului termic în cazul metalelor pure influențează într-o măsură mai mică modificarea proprietăților acestora.